WW voor flexwerkers valt onverwacht lager uit

WW voor flexwerkers valt onverwacht lager uit

9 september 2015 Nieuws

De berekening van het dagloon is per 1 juli 2015 aangepast. Door een nieuwe manier van berekenen, valt de WW-uitkering voor flexwerkers en seizoensarbeiders lager uit.

Een oud-medewerker die in de eerste zes maanden van het jaar 80 euro per dag heeft verdiend en in de rest van het jaar 90 euro per dag, heeft volgens de berekening een dagloon van 85 euro. Een collega die maar een half jaar heeft gewerkt voor 90 euro per dag en de andere helft van het jaar niet heeft gewerkt, heeft volgens de nieuwe berekeningen maar een dagloon van 45 euro. Volgens de oude regels zou zijn dagloon 90 euro zijn.

De hoogte van de WW-uitkering is afhankelijk van het dagloon. In de eerste maanden krijgt een WW’er 75 procent van zijn oorspronkelijke dagloon. Tot 1 juli werd het totaal verdiende loon gedeeld door het aantal gewerkte dagen. Sinds die datum wordt het verdiende loon altijd gedeeld door 261 dagen, ook als iemand tijdens maar een paar maanden in de zomer heeft gewerkt. De nieuwe rekenregels pakken ook negatief uit voor mensen die vanuit de WW tijdelijk voor een lager salaris gaan werken en ter aanvulling een WW-uitkering aanvragen.

Het ministerie van Sociale Zaken verdedigt de ingreep in de Volkskrant: “Het is raar dat iemand die kort gewerkt heeft een hogere uitkering kon krijgen dan iemand die lang heeft gewerkt.” De minister heeft in een brief aan vakcentrale CNV drie fictieve voorbeelden genoemd waarbij iemand vlak voor zijn ontslag plots meer is gaan verdienen en daardoor een hogere WW krijgt. Een ander die voor hetzelfde salaris is blijven werken, krijgt minder. “Voor het verschil in uitkomst valt mijns inziens geen rechtvaardiging te geven; het zijn gelijke gevallen maar ze worden ongelijk behandeld”, aldus de minister in de brief.

uwv

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *