Mag ik nog een tijdelijk contract afsluiten? Doe hier de check!

Mag ik nog een tijdelijk contract afsluiten? Doe hier de check!

3 juni 2015 Nieuws

Onder het huidige recht ontstaat er een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd als de reeks contracten voor bepaalde tijd langer heeft geduurd dan 3 jaar en/of 3 contracten. De keten begint nu nog opnieuw na een onderbrekingsperiode van meer dan 3 maanden.

Door de Wet werk en zekerheid ontstaat er sneller een contract voor onbepaalde tijd na een reeks tijdelijke contracten, namelijk na 2 jaar en/of 3 contracten. De termijn waarna de telling van de keten opnieuw wordt door de WWZ verlengd naar meer dan 6 maanden.

Met de Contractencheck kunt u kijken of u met uw werknemer een nieuw tijdelijk contract kunt afsluiten of alleen een contract voor onbepaalde tijd.

Let op!
De wet heeft een aantal uitzonderingen. In die gevallen kunt u deze Contractencheck niet gebruiken. Dit zijn de uitzonderingen:

  • In sommige cao’s zijn afspraken gemaakt waardoor werkgevers en werknemers meer opeenvolgende tijdelijke contracten kunnen afspreken, of in een langere periode dan in de wet staat (het wettelijk maximum is 6 contracten in ten hoogste 4 jaar). Bij uw werkgeversorganisatie kunt u vragen stellen over de cao.
  • Als u met uw werknemer een langjarig tijdelijk contract hebt afgesloten gelden andere regels. Een langjarig tijdelijk contract is een contract met een looptijd van drie jaar of langer.
  • Of als het contract na 1 juli 2015 wordt ondertekend met een looptijd van twee jaar of langer.
  • Als de werknemer een bbl-opleiding volgt of jonger is dan 18 jaar

 

AOK

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *