Asscher: minimumloonjeugdloon naar 21 jaar

Asscher: minimumloonjeugdloon naar 21 jaar

21 april 2016 Nieuws

Het minimumjeugdloon wordt stapsgewijs afgebouwd van 23 naar 21 jaar: jongeren krijgen eerder het volwassen minimumloon. “Volwassenen verdienen een volwassen beloning”, zei Asscher tijdens de presentatie van zijn nieuwe plan om meer mensen aan het werk te krijgen.

Die overgang in de leeftijd voor het minimumjeugdloon wordt stapsgewijs doorgevoerd: de eerste verlaging gaat in in 2017, de tweede in 2019. Werkgevers worden gecompenseerd voor het aannemen van jongeren, “zodat het niet leidt tot minder banen, maar vooral tot een betere beloning”, aldus Asscher.

FNV-bestuurder Gijs van Dijk noemt de aanpassing in het jeugdloon een historische stap en spreekt tegelijkertijd van een emotionele dag. “We zijn hier al zo lang mee bezig. Na alle acties en activiteiten is het eindelijk zo ver.”

Asscher liet eind vorig jaar onderzoek doen naar de gevolgen van een fors hoger jeugdloon door het Centraal Planbureau (CPB). Daaruit werd geconcludeerd dat er duizenden banen zouden verdwijnen. Een beperkte verhoging heeft bijna geen effect op de werkgelegenheid, aldus het planbureau.

minimumloon-300x225