Toch langere proeftijd in WAB ondanks kritiek

Toch langere proeftijd in WAB ondanks kritiek

14 januari 2019 Overig
vaststellingsovereenkomst

Als een werkgever bij indiensttreding meteen een vast contract met de werknemer overeenkomt, mag hij straks een proeftijd van maximaal vijf maanden afspreken. Voor contracten die meer dan twee jaar duren, gaat de maximale proeftijd naar drie maanden.

De nieuwe proeftijdregels uit de WAB moeten het voor werkgevers aantrekkelijker maken om een werknemer direct een vast of langdurig tijdelijk contract te geven. Ondanks deze nobele intentie van het kabinet, uitten veel partijen stevige kritiek op het plan, waaronder de Raad van State, vakbonden, wetenschappers en arbeidsjuristen. Ondanks deze kritiek zet het kabinet dit plan vooralsnog gewoon door.

De mogelijkheid voor een langere proeftijd zal voor onzekerheid zorgen en zou door werkgevers misbruikt kunnen worden voor flexwerk, waarbij een werknemer elk moment op straat kan worden gezet. De vraag was dan ook of minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de wijzigingen in stand zou houden. Voorlopig is dat wel het geval: in antwoorden op schriftelijke vragen van de Tweede Kamer, verdedigt de bewindsman de keuze om de proeftijdregels te veranderen.